Ohlédnutí za jarem aneb pro nás sezóna nekončí

Vážení zákazníci, příznivci sázení stromů, máme za sebou jaro, tedy velmi hektickou část roku pro všechny zahrádkáře, zemědělce a lesníky. Ve svém okolí s potěšením sleduji výraznou aktivitu měst, obcí, spolků i jednotlivců v sázení stromů a snahu o kultivaci soukromých i veřejných ploch. Přesně pro tato místa vznikla naše ochrana stromů proti okusu Motýle. Nacházíme se na konci jarního období a rád bych shrnul mé poznatky po dvou měsících objíždění zákazníků a zasílání Motýle do všech koutů republiky. Mám opravdu velikou radost, že jste mne ihned po spuštění našeho nového e-shopu zahrnuli objednávkami a dotazy. Ještě větší radost mám z vaší pozitivní zpětné vazby, která mne motivuje k dalšímu pokračování ve snaze ochránit maximální množství nově vysazených stromů. Zároveň mám ambici nahradit i stávající nevyhovující řešení stromů již zasazených.

Co se lidem líbí nejvíc? Rychlá a jednoduchá instalace ochrany stromů

Většina z vás jako hlavní benefit Motýle hodnotí rychlost a jednoduchost instalace. V dohledné době pro vás natočím video, kde se zaměřím na pár rad, které vám mohou usnadnit montáž. Přeji si, aby každý člověk, který sází strom a chce ho ochránit proti okusu, měl z této činnosti radost. Doposud se pro ochranu stromů muselo obětovat nikoli pár minut, ale mnoho hodin. Nepočítám-li nefunkční plastové chrániče stromů, které se sice instalují podobně rychle jako Motýle, ale tím veškerá podobnost končí. Nainstalovaná plastová chránička stromů většinou nepřežije první zimu a na jaře můžete kupovat novou, většinou rovnou spolu s novým stromem.

A také spolehlivá ochrana - opakovaně

Od března, kdy jsme spustili náš e-shop, jsme rozeslali a rozvezli na 260 šedesát sad. 260 stromů je tedy bezpečně ochráněno. Během následujících deseti let se počty mohou zvýšit na pět set šedesát, když stávající majitelé po pěti letech umístí Motýle ke stromkům novým. Trvanlivost a možnost Motýle používat opakovaně vidím jako další výhodu oproti jinému řešení ochrany stromů. Pořizovací cena Motýle může působit jako vyšší, nicméně již během dvou let se vám investice vrátí a Motýle můžete používat další desítky let.

Do zahrad, kolem cest a na pastviny

Během jara většina zákazníků použila naši ochranu stromků ke stromům v otevřených zahradách, u příjezdových cest a často také k ovcím. Po testování Motýle v ohradě u stáda koz musím konstatovat, že jsou Motýle nedostatečné. Slabinou se ukázalo pletivo, které po neustálém drbání se koz povolilo ve svárech. Konstrukce nebyla vyvalena za země ani ohnuta, ale pletivo opakovaným atakům neodolá. Budeme dále vymýšlet, jak i těmto rohatým zabráníme v okusu stromů. Nyní máme v poslední fázi výroby dalších dvě stě sad Motýle. Hlavním důvodem je skutečnost, že pro konkurenční chráničky stromů sezóna končí, ale my podle vašich dotazů a reakcí na Motýle posíláme objednávky pořád. Mnoho našich zákazníků chce nahradit stávající nefunkční řešení také u vzrostlejších stromů.

Stále se snažíme, aby vám objednaná zásilka byla do týdne doručena. Nicméně se občas objeví komplikace na straně přepravní společnosti, která jako jediná dokáže vozit tyto nadrozměrné zásilky za rozumné peníze. Z těchto komplikací nemám radost, ale je to záležitost, kterou nejsem schopen ovlivnit. Věřím, že dopravce na své reputaci pracuje a případné komplikace budou brzy ojedinělé. 

Přeji vám krásné letní dny ve společnosti rostoucích stromů.

Michal Bartoň