Jak správně vybrat velikost: Motýle L nebo XL?

Vážení zákazníci,

v dnešním blogu se Vám pokusím usnadnit výběr mezi dvěma velikostmi Motýle, které nabízím. V druhé části poradím s rozhodnutím, zda volit pozinkovanou variantu nebo bez povrchových úprav.

Motýle L jsou ideální pro ovocné stromky

Velikost L doporučuji jako vhodnou ochranu kmene ovocných stromků. A to zejména vysokokmenů, tedy stromů, kde je koruna v dostatečné výšce mimo dosah zvěře. Jde zde primárně o ochranu kmene před výtlukem a okusem srnci a srnkami v neoplocených zahradách, sadech a alejích. Dále lze Motýle L doporučit i ke stromům v oplocených zahradách. Ochrání strom před psy i kočkami a už se vám nestane, že zničíte kmen strunovou sekačkou. U nás na zahradě to tedy zafungovalo i na děti, přestaly se o ty oplocené zajímat ve svých hrách. Výška pletiva je 120 cm, což je dostatečně vysoká ochrana. 

Tuto velikost jsme využili i v pro testování v lesích. Před 2 lety jsme nainstalovali Motýle L na velmi exponované mýtině v lese k bukům, které zde velmi trpěly výtlukem srnci a daňky. Tuto velikost si vyžádal místní lesní hospodář, kdy pro něj nebyl důležitý vzhled stromů v prvních letech, a tak nevadí okus prorůstajících větví pletivem. Ostatní buky byly opatřeny standardními plastovými chráničkami. Tyto plastové ochrany stromů jsou rozházené po lese a prý je dost časté, že je srnci i dlouhou dobu nosí na paroží. Motýle vydržel a buku se velmi daří. Ilustrační foto najdete ve fotogalerii pod článkem. 

Motýle XL využijete i u jehličnanů a do měkčích půd

Pokud chcete mít jistotu, že pro vaše stromy uděláte maximum, pořiďte velikost XL. Lze ji doporučit všude tam, kde lze použít menší velikost L, a dále u všech typů jehličnatých i listnatých stromů. Tato větší varianta je vhodná do měkčích půd, protože ji můžete hlouběji zatlouct (pokud ji zatlučete 100 cm do země, zbude vám dost prostoru pro přichycení pletiva ke konstrukci). Výška pletiva je 150 cm, tedy o 30 cm vyšší než u varianty L. Zvolíte-li XL, získáte průměr ochrany kolem kmene 50 cm a tím maximálně znesnadníte dosah srnek i jiných zvířat ke kmeni a koruně stromů.

Pozinkovat či nepozinkovat?

Pokud chcete prodloužit životnost, objednejte Motýle pozinkované. Na upravených zahrádkách i vypadají lépe. Máte-li je mimo kontrolu, objednejte bez povrchové úpravy. Do několika týdnů naprosto splynou s přírodou a ze vzdálenosti větší než 10 metrů jsou téměř neviditelné.

Čísla nelžou: Motýle se vyplatí

Ať se již rozhodnete pro kteroukoli velikost i povrchovou úpravu, jedno je jisté. Ušetříte čas, energii, přírodu a nakonec i peníze. Cena 3 dřevěných kůlů, hřebíků, latí na spojení kůlů a pletiva dnes stojí 720,- Kč až 1000,- Kč. Montáž dřevěné konstrukce musí provádět dva lidi a čas na oplocení jednoho stromu v kvalitě Motýle trvá zkušeným zahradníkům 40 minut. Toto musíte opakovat každé dva roky. Motýle dnes koupíte a za 20 let použijete už u čtvrtého stromu.

Přeji vám krásný podzim a mnoho vysazených stromů.

Michal Bartoň