Výsadba nových stromů - Příběh o Martinovi

Příběh o Martinovi.

Martin se rozhodl vysadit 17 nových stromů na neoploceném pozemku vedle svého domu. Často mu tam chodí srnčí. Aktuálně Martin dokončil výsadbu a urychleně potřebuje vyřešit, jak stromy ochrání před srnkami

Martin má několik možností. Může doufat, že srnky sežerou stromy sousedovi a ne jemu. Řekl si ale, že se jim v tom pokusí zabránit. Rozhodl se vynechat všechny typy plastových chrániček, tedy samosvorné rukávy, tubusy a plastová pletiva. Ze své zkušenosti usoudil, že jsou nefunkční. Stromy, které takto ochránil dříve, nedožily jara a tak začal vyhledávat jiné alternativy s ochranou mladých ovocných stromků.

Je sobota ráno a Martin se rozhodl pro dosud nejpoužívanější způsob prevence okusu stromů. Plný sil a odhodlání se vydává na pilu. Koupí 3 kůly (200 cm) ke každému stromu a 3 latě na spojení těchto kůlů. Pro svých nových 17 stromů tedy koupí 51 kůlů a 16 metrů latí. Potom se přesune do železářství a koupí 102 hřebíků a 187 skobiček. Chce koupit 25,5 m svařovaného pletiva (1,5 m ke každému stromu). Je však nucen koupit balík 50 metrů, protože mu nikde neprodají nastříhané pletivo přesně dle jeho potřeb.

Tento výlet mu zabral celé sobotní dopoledne.

Martin znaven nakládáním kůlů přijel domů a jde se dát do práce. Nanosí kůly a ostatní materiál ke stromům, přinese štafle, velikou železnou palici a dá se do zatloukání kůlů. Po desátém kůlu usoudí, že mu pro dnešek došly síly. Druhý den s vypětím všech sil dotluče i zbylé kůly. Nařeže latě na spojení kůlů a po několika marných pokusech o přitlučení spojovacích latí zjistí, že potřebuje ještě třetí ruku. Naštěstí má souseda kamaráda a ten mu s tím pomůže. Je tedy neděle před obědem a Martin má zatlučeno 51 kůlů, které za pomoci souseda spojil latěmi. Po obědě nastříhá pletivo na požadovanou délku. Délka pletiva u více jak poloviny kůlů nevyjde podle jeho představ, protože mnoho kůlů kvůli kamenům v zemi nezatloukl tak, jak si představoval. Navíc se jim nepodařilo zatlouct kůly přesně rovně, a tak je obvod nahoře a dole rozdílný a ustřižené pletivo nesedí. Martinovi dochází trpělivost i síly. Pozdní listopadové odpoledne se pomalu loučí. Zbývá ještě přitlouct skobičkami pletivo ke kůlům. Po tmě a s otlučenými prsty dílo dodělá. 

IMG_8618

Martin se v neděli večer vypravil do místní hospůdky probrat s přáteli, jaký kus dobré práce o víkendu odvedl. Když mu Honza oznámil, že se o víkendu také zabýval sázením a na stromy použil ochranu stromů Motýle, Martin se rozesmál a ne a ne přestat. Když mu druhý den Honza ukázal ve svém sadu 48 nových slivoní a oznámil Martinovi, že mu jejich ochránění proti zvěři trvalo 4 hodiny v sobotu před obědem a vše zvládl sám, Martin zvážněl. To byl moment, kdy se stal Martin naším novým zákazníkem. Honza v úterý objednal Motýle a v pátek je měl doma. Nemusel nikam jezdit a namáhat se přípravou. 

Teď budeme trochu počítat. Průměrné ceny materiálu 11/2022 jsou:

  • 51 kůlů (výška 200 cm, průměr 8 cm) 51 x 105,- = 5355,-
  • 16 m latí (3x5 cm) 21 x 16,- = 336,-
  • 100 hřebíků + 200 skob = 150,-
  • 25,5 m pletiva (budu předpokládat, že prodejce prodá Martinovi přesně jeho požadovanou délku) 25,5 x 80,- = 2040,-
  • 9 hodin času

 

Ochrana proti okusu

Za nákup materiálu utratil 7 881,-. Je třeba připočíst cestu na pilu a do železářství nebo jednu do hobby marketu, kde jsou ceny o 10 až 15% vyšší. Na instalaci této standardní ochrany stromů počítejme celý víkend.

Cena 17 ks Motýle XL je 10 149,-. Hotovo máte s rezervou na svačinu za 2 hodiny. Ale pozor! Motýle v zemi po dvou letech neuhnijí. Nemusíte je měnit a opravovat uhnilé spojovací latě a kůly. Už za dva roky se vám začne investice vracet. Každý další rok růstu stromu ušetříte za opravy a údržbu hnijících dřevěných konstrukcí. Ta největší úspora přijde za 5 let, až již ochrana stromu nebude potřeba a vy přendáte Motýle k nově vysazenému stromu. Je možné, že pletivo zarostlé v trávě bude poškozeno a budete ho muset nahradit. Konstrukce však vydrží.

Chraňte stromy chytře. 

Kdo byl na podzim roku 2022 chytrý jako Honza a pořídil Motýle?

Václav (Vysočina) 150 ks 

Lucie (Karlovarsko) 134 ks

Jiří (jižní Čechy) 115 ks

Irena (Praha) 16 ks

Petr a mnoho dalších do 10 ks.

Objednejte si také Motýle, chraňte své stromy před zvěří chytře a bez námahy.