Můj život s Motýle, aneb jak mi jeden z nápadů nedal spát

Celý život se mi hlavou točí nápady, jak nějakou lidskou činnost obohatit, zpříjemnit, zrychlit nebo zjednodušit. Pozoruji okolí, snažím se mít oči otevřené a hledat příležitosti. V roce 2019 jsem takto objevil dvě témata. Jedno z nich je zatím nedořešené. Jedná o velmi jednoduchou dětskou dřevěnou hru, ale nemohu prolomit jeden technický problém. Ukazuje se, že čím jednodušší je výsledný produkt, tím složitější je proces výroby. Avšak cítím, že jednoho dne to prolomím, a hra půjde do světa.

To jsem takhle jednou sázel stromy... 

Přemýšlení nad hrou náhle přehlušila jiná myšlenka, Na podzim roku 2019 jsem sázel na zadní neoplocené zahradě stromy. Vysadil jsem několik různorodých stromů a vzhledem k tomu, že k nim má přístup i naše zvěř, tedy kozy Henrieta a Mína a beránek Bobík, a také srnky si na zahradu chodí, kdy chtějí, musel jsem se vypořádat s ochranou stromů. Dal jsem se tedy do díla. Nařezal jsem ke každému stromku 4 trámky, dojel pro plastové pletivo a to složitě přidělal k trámkům. Přitloukl jsem jej hřebíky a po celodenní práci jsem si sedl na lavičku před své dílo a pak to přišlo. Vzal jsem do ruky telefon a po několika hodinách na internetu jsem věděl, co chci. Tedy abych byl přesný, chtěl jsem výrobek, který ochrání stromy. Který bude kompletním řešením, které si člověk objedná a sám jednoduše a rychle instaluje ke stromu. Ale jak to bude vypadat? Chtěl jsem, aby byl vyroben z minima materiálu a aby byl maximálně odolný vůči zvěři i klimatickým vlivům.

Zadání tedy bylo na světě. Myšlenka pevně uložena v hlavě. Týden jsem hledal, jak řeší ochranu stromu po celém světě. Na mnoho týdnů jsem se všude možně díval, jak se řeší tento problém v praxi. Narazil jsem na nespočet bizarních řešení. Mluvil jsem s lesníky, zahradníky, sadaři. Brada mi padala víc a víc, jak jsem docházel k poznání, že nic takového neexistuje. NIKDE! Od té doby se z té myšlenky stala posedlost. Pronásleduje mne pořád.

Na začátku se mi smáli. Ale to mi jen dodalo sílu

Výsledek je dnes na první pohled velmi jednoduchý. Je tak sprostě jednoduchý, že při pohledu na něj si říkám “je to dost dobrý a přitom taková blbost”. Mohu vás ale ujistit, že za tímto výsledkem stojí stovky hodin modelování tvarů, zkoušení spojů a materiálů. Bude se to montovat, bude to svařené? Kolik výsměchu od zámečníků a dodavatelů materiálu jsem musel překousnout. Zcela živě si pamatuji, když jsem napochodoval do obrovské haly největšího zpracovatele stavební oceli v jižních Čechách s prototypem v ruce, otevřel dveře kanceláře bez popisu a spatřil pohledy, které na mne dopadly. “Co chcete?” “Chci vyrábět takovouto ochranu stromů.” Po půl minutovém nezastíraném smíchu člověka, a je to opravdu dlouhá doba, jsem se otočil a odešel. To byl málem konec celého projektu. Příště jsem udělal trochu lepší přípravu, oslovil jsem nejvýše postavené jméno obchodního oddělení a domluvil si schůzku.

Při druhé návštěvě jsem opět vstoupil přes dechberoucí obrovskou halu, kde vám nad hlavou jezdí jeřáby a všude létají jiskry. Prošel jsem kolem smějícího se mi pracovníka, vystoupal o dvě patra výš a setkal se s velmi příjemnými lidmi, kteří ihned ocenili nápad a bez problému dodali vzorky polotovarů ve váze kolem deseti kilo. Odhaduji, že za den v obrovské hale zpracují deset tun materiálu a velmi oceňuji jejich přístup k výrobě vzorků. Od té doby velmi dobře spolupracujeme a na podzim 2021 jsem u nich objednal 1,5 tuny materiálu. Na jaro 2022 nyní budu objednávat 4,5 tuny. Zkušenost se zámečníky byla naprosto stejná. Normálně se mi vysmáli. Nakonec jsem však navázal spolupráci s jednou skvělou dílnou, ve které mě zatím nenechali na holičkách, i když zakázka hořela a bylo zapotřebí hodně máknout. 

Průmyslový vzor

Prototyp, který splňoval mé veškeré nároky na funkci, jednoduchost instalace, pevnost a trvanlivost, byl hotov. Rozhodl jsem se pro právní ochranu nápadu. Vytvořil jsem tzv. průmyslový vzor, který zcela jasně definuje výrobek a nelze jej tak kopírovat. Vzhledem k tomu, že jsem nic podobného nenašel nikde ve světě, rozhodl jsem se pro průmyslový vzor pro celou EU. Pokud vše půjde dle představ, rád bych příští rok expandoval na Slovensko a do Rakouska. Další vývoj je velmi složité předvídat. Nicméně mne velmi mile překvapil český trh. Myslím, že Slovensko a Rakousko přijme tento výrobek minimálně stejně skvěle jako čeští zahradníci a lesníci.